Pół roku kroków milowych dla Medicalgorithmics S.A.

Rok 2013, mimo że dopiero na półmetku, już okazał się przełomowy dla Medicalgorithmics S.A. Spółka odnotowała rekordowy I kwartał, uzyskała certyfikat FDA (Food and Drug Administration) dla najnowszej generacji PocketECG – swojego flagowego produktu, który premierowo został zaprezentowany na międzynarodowej konferencji naukowej połączonej z targami Heart Rhythm Society w Denver. W tym samym czasie Medicalgorithmics S.A. otworzyła sobie rynek kanadyjski dzięki przejściu z sukcesem wymaganego audytu oraz podpisała umowy o przeniesieniu notowań na rynek regulowany. Nastąpiło także opublikowanie raportu Trigon Dom Maklerski S.A., podtrzymującego rekomendację „Kupuj” (cena docelowa akcji: 100 PLN), uchwalenie przez walne zgromadzenie rekomendowanej przez zarząd polityki wypłaty dywidendy z zysku osiągniętego w latach 2012-2015 oraz zaszły znaczące zmiany w strukturze akcjonariatu.W I kwartale 2013 r. Medicalgorithmics S.A. odnotowała przychody w wysokości 3,26 mln PLN i zysk netto na poziomie 2,5 mln PLN, co oznacza dużą poprawę tych wartości w stosunku do analogicznego okresu w ubiegłym roku. Wyniki za II kwartał 2013 r. według harmonogramu zostaną opublikowane 14 sierpnia.

Podczas międzynarodowej konferencji naukowej Heart Rhythm Society, która odbyła się w maju w Denver, USA, Medicalgorithmics S.A. zaprezentowała urządzenie PocketECG najnowszej, trzeciej generacji. PocketECG, jako jedyny tego typu system na świecie, zapisuje i przesyła w czasie rzeczywistym pełny zapis wielodobowego EKG, z możliwością oglądania go online przez lekarza w oknie standardowej przeglądarki.  Do produkcji masowej urządzenie wejdzie najprawdopodobniej w IV kwartale 2013 roku. Wcześniej, w lutym, po serii testów i analiz, PocketECG III generacji otrzymał certyfikat FDA, bez którego sprzedaż systemu na terenie Stanów Zjednoczonych nie byłaby możliwa.

„To było dla nas bardzo pracowite półrocze. Wciąż pracujemy nad optymalizacją systemu PocketECG, by nasi klienci byli jeszcze bardziej z niego zadowoleni, a ponadto rozwijamy się organicznie. Wzmacniamy także swój wizerunek na rynku giełdowym jako poważny, a przede wszystkim bardzo zyskowny partner biznesowy. W czerwcu Trigon Dom Maklerski opublikował raport, w którym podtrzymał rekomendację „Kupuj” dla spółki, przy czym zwiększył cenę docelową akcji z 85 do 100 zł. To jeszcze bardziej potwierdza naszą wiarygodność tuż przed przeniesieniem notowań na parkiet główny GPW” – powiedział Piotr Żółkiewicz, Wiceprezes Zarządu ds. finansowych i operacyjnych w Medicalgorithmics S.A.

Spółka pracuje nad przeniesieniem notowań jej akcji z rynku NewConnect na rynek regulowany GPW, co ma nastąpić w IV kwartale tego roku. W marcu zostały podpisane umowy z doradcami – doradcą finansowym została Capital One Advisers Sp. z o.o., kancelarią prawną – Tatar i Wspólnicy Sp. k., spółką audytorską – CHE Consulting Sp. z o.o., oraz z Trigon Dom Maklerski S.A. Jeszcze w lipcu ma zostać złożony nowy prospekt emisyjny. Przejście na GPW odbędzie się bez emisji nowych akcji.

27 czerwca 2013 roku odbyło się Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, które zatwierdziło wszystkie uchwały zaproponowane przez zarząd, między innymi politykę dywidendy z zysków za lata 2012-2015. 4 lipca był dniem ustalenia prawa do dywidendy w wysokości 1,1 zł  na jedną akcję. Dywidenda zostanie wypłacona 19 sierpnia 2013 roku.

Na początku lipca zaś odbyła się sprzedaż części akcji kilku inwestorów, między innymi dwóch najstarszych – funduszy zalążkowych New Europe Venture i BIB Seed Capital. Dla tego typu funduszy naturalny horyzont inwestycyjny wynosi 3-4 lata, oba zostały jednak dłużej z Medicalgorithmics, co świadczy o uznaniu tej inwestycji za bardzo udaną. Nawet teraz oba fundusze sprzedały tylko część swoich akcji, na pozostałe zaś podpisały umowy lock-up. Akcje zostały kupione przez polskie fundusze inwestycyjne i emerytalne. Taka zmiana typu inwestorów jest naturalną konsekwencją dynamicznego rozwoju spółki i pokazuje, jak wiarygodnym partnerem Medicalgorithmics S.A. stała się dla największych grup finansowych.