Zarząd kupuje akcje Medicalgorithmics

Trzech członków zarządu Medicalgorithmics kupiło ponad 9,000 akcji spółki.

Członek zarządu ds. finansowych w Medicalgorithmics Maciej Gamrot kupił na GPW ponad 3,000 akcji spółki. Podobnej wielkości pakiety ponad 3,000 akcji nabyli członek zarządu ds. handlowych Jarosław Jerzakowski oraz członek zarządu ds. technologii Przemysław Tadla. Transakcji dokonano na GPW 24 marca 2023 r. Wcześniej członkowie zarządu nie posiadali akcji spółki.

“Zakup akcji spółki jest dla zarządu długoterminową inwestycją. W mojej ocenie obecny poziom kursu akcji nie odzwierciedla potencjału i planów rozwojowych spółki. Niedawna zmiana właściciela, nowa strategia sprzedaży w Stanach Zjednoczonych i rozwój naszej technologii pomagają nam budować pozycję globalnego dostawcy zaawansowanych usług medycznych opartych o sztuczną inteligencję. Widzimy, że przynosi to już pierwsze efekty, co potwierdzają nasze nowe kontrakty z dystrybutorami w Wielkiej Brytanii i Izraelu oraz postępy na rynku amerykańskim. Korzystamy z naszego bogatego doświadczenia w algorytmach sztucznej inteligencji do analizy danych EKG (DeepRhythmAI) i obrazów CT serca (technologia Kardiolytics VCAST), ściśle współpracując z czołowymi ośrodkami naukowymi” – mówi Maciej Gamrot, członek zarządu ds. finansowych w Medicalgorithmics.

Po sesji giełdowej 17 marca br. Medicalgorithmics dołączył do indeksu sWIG80. Spółka jest notowana na Głównym Rynku GPW od 2014 r.