Kardiosystem w Grupie Medicalgorithmics

Kardiosystem w Grupie Medicalgorithmics – tworzymy kompleksową ofertę sprzedażową naszych produktów

Medicalgorithmics S.A., dostawca zaawansowanych rozwiązań dla kardiologii, kupił udziały w Kardiosystem Monitoring, w celu połączenia sił sprzedażowych obu firm i stworzenia wspólnej oferty systemów do diagnostyki arytmii oraz telerehabilitacji kardiologicznej. Dotychczas Kardiosystem był wyłącznym partnerem Medicalgorithmics w Polsce oferującym usługi w oparciu o technologię PocketECG.

Medicalgorithmics na początku roku rozpoczął promocję i sprzedaż systemu do telerehabilitacji kardiologicznej PocketECG CRS. System może być używany w szpitalach, klinikach, a także w domu pacjenta. Promując nowy system do rehabilitacji wiele placówek zdrowia było również zainteresowanych flagowym produktem Medicalgorithmics, czyli systemem do diagnostyki arytmii serca PocketECG. System od prawie 10 lat jest z powodzeniem używany przez pacjentów w Stanach Zjednoczonych, będąc jednym z najpopularniejszych systemów do  długoterminowego monitoringu serca w tym kraju.

Dotychczas, na mocy umowy o współpracy na wyłączność z 2010 roku, sprzedażą usług w oparciu o technologię PocketECG w Polsce zajmowała się spółka Kardiosystem Monitoring Sp. z o.o. („Kardiosystem”). Zarząd Medicalgorithmics podął decyzję o zakupie wszystkich udziałów w Kardiosystem, aby mieć możliwość zaoferowania placówkom zdrowia obu produktów – systemu do telerehabilitacji oraz diagnostyki arytmii, a także połączenia sił sprzedażowych obu firm. Umowa została podpisana 2 lipca 2018 roku, a cena za zakupione udziały wyniosła 165 tysięcy złotych. Umowa zakłada dodatkowe wynagrodzenie do maksymalnej wartości 350 tysięcy złotych płatne w latach 2019 – 2023 uzależnione od osiągniecia ustalonych rocznych celów sprzedażowych.

Przewagą konkurencyjną Kardiosystem jest wykwalifikowana i doświadczona kadra lekarzy oraz techników elektrokardiologii z Centrum Monitorowania Serca odpowiedzialnych za analizę zapisu EKG i przygotowanie szczegółowych raportów diagnostycznych z badania. Ponadto w ciągu 7 lat współpracy z Medicalgorithmics spółka Kardiosystem pozyskała wiele cennych kontraktów sprzedażowych, budując trwałe relacje z przedstawicielami palcówek zdrowia w całej Polsce.

Korzyścią z przejęcia spółki Kardiosystem jest możliwość wypracowania jednolitej, kompleksowej oferty sprzedażowej produktów Medicalgorithmics skierowanej do szpitali i przychodni w Polsce. Po transakcji Kardiosystem będzie świadczył usługi analizy i monitoringu z zakresu telemetrii kardiologicznej, a Dział Sprzedaży Medicalgorithmics będzie odpowiedzialny za pozyskiwanie nowych placówek zdrowia i obsługę posprzedażową.

„Naszym priorytetem jest dalszy rozwój sprzedaży w Stanach Zjednoczonych gdzie wielodobowy monitoring serca jest refundowany. Jednak naszym drugim ważnym celem jest wzrost sprzedaży na rynkach europejskich, w tym w Polsce. Stąd nasza decyzja o zakupie spółki Kardiosystem. Razem skoncentrujemy się na sprzedaży bezpośredniej systemów do telerehabilitacji kardiologicznej i diagnostyki arytmii. Chcemy także dofinansować i rozbudować centrum monitorowania serca, które pełni kluczową rolę w obsłudze naszych klientów.” – mówi Marek Dziubiński, Prezes Medicalgorithmics S.A.